VOLUM
Platforma online Harta Voluntariatului.ro
Numărul celor care doresc să se implice în activități de voluntariat în România e din ce în ce mai mare, iar dinamica proiectelor propuse de organizațiile neguvernamentale manifestă o tendință clară de creștere. Practic, premisele lansării unei ample platforme care să grupeze cererea și oferta de voluntariat erau evidente. Însă succesul acestui gen de inițiativă depindea, în mare măsură, de încrederea pe care ONG-urile și voluntarii o au în entitatea aflată la originea unei astfel de idei.
În mediul neguvernamental autohton, Federația VOLUM reprezintă o voce care se face auzită de fiecare dată când pe agenda publică apare un subiect care implică voluntariatul. Poate cel mai mediatizat exemplu în acest sens este noua lege a voluntariatului al cărui principal susținător a fost Anca Năstase, director executiv al organizației. Notorietatea și capitalul de încredere de care beneficiază Federația o recomanda drept cea mai în măsură să coaguleze toate energiile necesare în jurul unui astfel de proiect.
Fiind la curent cu neajunsurile sectorului, clientul nostru cunoștea care erau nevoile reale ale comunității. Drept urmare, noua platformă urma să intre foarte repede în atenția celor implicați în universul voluntariatului, grație a două facilități principale. Este vorba despre algoritmul de matching între voluntari și proiectele existente și despre sistemul de realizare și eliberare a certificatelor de voluntariat.
Există două tipuri de utilizatori ai portalului: voluntarii și organizațiile. Pentru a elimina din start orice echivoc, am propus o abordare tranșantă. În momentul în care ajunge pe prima pagină a site-ului, utilizatorul (sau potențialul utilizator) trebuie să facă o alegere. Pentru a putea trece mai departe, el trebuie să se poziționeze. Adică să opteze pentru categoria din care urmează să facă parte.
Algoritmul de matching funcționează pe baza profilelor voluntarilor, a așteptărilor acestora și a caracteristicilor proiectelor disponibile. Platforma le sugerează voluntarilor care sunt proiectele care li se potrivesc cel mai bine, iar organizațiilor le livrează lista celor mai indicați voluntari pentru fiecare dintre inițiativele lor. Marele beneficiu al acestui mecanism este economia de timp pe care o fac utilizatorii portalului, datorită scurtării perioadelor de căutare.
Potrivit Legii numărul 78 / 2014, voluntariatul este în sfârșit recunoscut ca experiență profesională. Această noutate îi face mult mai interesați pe cei implicați în acest gen de activități de documentele care atestă finalizarea stagiilor de voluntariat. Drept urmare, faptul că platforma permite realizarea și emiterea online de certificate de voluntariat este al doilea mare beneficiu pe care îl au organizațiile înscrise pe HartaVoluntariatului.ro.
Interacțiunile între utilizatori se desfășoară prin mesagerie și prin notificări. Voluntarii primesc notificări de la organizațiile pe care le urmăresc – în momentul în care apar noutăți în legătură cu proiectele de care aceștia sunt interesați –, iar organizațiile pot comunica între ele cu ajutorul mesageriei. Tot prin mesagerie se desfășoară și comunicarea dintre voluntari și organizații.
Profilele utilizatorilor platformei funcționează conform unui principiu cu care cei care au conturi pe rețelele sociale sunt bine familiarizați. Voluntarul are posibilitatea să facă publice anumite informații din propriul profil, însă poate decide ca anumite date personale să le fie accesibile doar celor care sunt deja înregistrați pe portal. În plus, voluntarul mai are la dispoziție o facilitate pentru a-și proteja intimitatea. El poate permite accesul unei organizații la informațiile lui personale abia după ce aceasta l-a acceptat în prealabil pentru un anumit proiect.
Ca tip de literă, atât pentru platforma online cât și pentru întreaga identitate vizuală a HărțiiVoluntariatului.ro, am ales Roboto Slab.
Patru sunt motivele principale pentru care am optat pentru Roboto Slab. Serifele groase îl fac interesant la diemensiuni mari, are o anatomie care îi permite să fie lizibil când e folosit la dimensiuni mici, este unul dintre cele mai bine puse la punct tipuri de caracter din pachetul Google Fonts și, nu în ultimul rând, este gratis.